Profil

PROFIL

For mere end 30 år siden flyttede jeg med min daværende hustru og to små børn til et andet hus i Hillerød. Grunden var lille (ca. 700 m2), og haven var mere end kedelig, den skulle gøres flot og også børnevenlig.


Haveselskabets konsulent, Hans Pedersen, blev tilkaldt, og da han hørte om lange arbejdsdage i banken incl. transport og et meget tidskrævende fritidsjob som atletiktræner var hans konklusion meget klar: I skal have en rhododendronhave!


Når først bedene er lavet med den rigtige sphagnum og sunde rhododen-dron fra planteskolen, så er der efterfølgende næsten ikke mere arbejde bortset fra vanding i tørre perioder og en smule gødning i forårsmånederne.


Så gik det ”galt” – jeg blev ”bidt af en gal rhododendron”, og da jeg 5-6 år senere flyttede til min nuværende adresse på Roskildevej i Freerslev, en tidligere landbrugs-ejendom, hvor grunden er på mere end 5.000 m2, så skulle der laves og plantes rhododendron!


Jeg var i mellemtiden blevet medlem af Rhododendronforeningen og derigennem opdaget, at der findes en lang række rhododendron, der ikke findes i de almindelige planteskoler og da slet ikke i det kedelige udvalg af billige rhododendron i landets supermarkeder.

Flot vækst, blade der f.eks. kan være smalle, runde, lange etc. og ofte med en spændende underside (indument), og også ofte med en spændende nyvækst i f.eks. hvide, sølv eller bronze farver.


Blomsten er ”kun” en bonus i 3 uger på den enkelte rhododendron, men med den rigtige sammensætning kan man have rhododendron i blomst fra tidligt forår og indtil efterårsfrosten slår de sidste blomsterblade ihjel. Ja, i frostfrie perioder i januar/februar kan endog de tidligste arter springe i blomst.


Konklusionen er klar: Køb rhododendron efter blad/vækst (det skal man se på hele året) – den enkelte blomst er en bonus i 3 uger.


Nu er der plantet 5-600 rhododendron i haven, som jeg nu kan bruge som udstillling, og de enkelte planter bruger jeg til opformering af nye rhododendron ved stikning, podning og frøformering.


Nye stiklinger og podekviste kan jeg også få fra gode venner i Rhododendronforeningen, som også har en glimrende frø-formidling. Et endnu større udvalg af rhododendronfrø kan jeg få via American Rhododendron Society.


Kom og kig !