Sygdomme

Sygdomme

Rhododendron er først og fremmest en af havens sundeste og nemmeste planter, hvis de fra starten er plantet i god, lys og grov sphagnum, så pH værdien er 4,5 - 5,5, holdes passende fugtige og tilføres en lille smule gødning i forårsmånederne, men der kan alligevel komme skader udefra på såvel blade som knopper.


De mest almindelige beskrives nedenfor.​

Frostvejr

​Denne i øvrigt meget sunde Rh. wallichii er dog ikke på nogen måde skadet, men det øverste billede er taget ved minus 2 grader. I frostvejr vil rhododendron rulle bladene sammen for at begrænse fordampningen fra bladene.


En helt naturlig beskyttelse mod udtørring.


De i Danmark almindeligst forekommende rhododendron kan sædvanligvis uden videre tåle det danske vintervejr med op til 15-20 minusgrader.


Problemet med eventuelle skader opstår som regel i februar/marts i lange perioder med barfrost og solskin, hvor bladene åbner sig og fordampningen øges, men da jorden er frossen kan planten ikke suge vand op fra roden. Der er altså ikke tale om en frostskade, men reelt en tørkeskade. Kan beskyttes mod solen med grenene fra juletræet.


Kommer vinteren meget hurtig og med lidt stærk frost, kan de nye og mest udsatte blade blive skadet, hvis de endnu ikke er tiltrækkeligt afhærdede. Såfremt der fortsat er for meget saft i grenene, kan der ligeledes forekomme barksprængninger. Barksprængninger vil ofte medføre, at grenen dør.


Det nederste billede er taget ved en temperatur lige omkring 0 grader, men i blæsevejr.

Her skulle egentlig komme en række med med nogle af de mest almindelige sygdomme, der kan ramme rhododendron.


Men Rhododendronforeningen her en fremragende beskrivelse med billeder på deres hjemmeside, og jeg har ikke bedre billeder fra mine rhododendron.


Så klik her og se Rhododendronforeningens hjemmeside vedrørende sygdomme.