Sphagnum & Klyner

SPHAGNUM

Rhododendron bør plantes i lys, grov og ugødet sphagnum med en PH-værdi på 4,5 - 5,5.


Freerslev Rhododendron sælger denne sphagnum, der stammer fra Sverige.


Ren sphagnum er uden næring, hvorfor gødskning anbefales.


Freerslev Rhododendron anvender NPK 14-3-15 (evt. 12-5-14) m. Mg+Cu+Bor, der sædvanligvis er let tilgængelig i planteskoler, byggemarkeder m.fl.


Udspredes i små mængder - som salt på et æg - hver måned i april, maj og juni. Som en tommelfingerregel gødes der ikke efter 1. juli.


Bemærk, at der på sækken er angivet et indhold på 300 liter, et mål der efter branchens standardmetode måles som løs, nyoprevet sphagnum, inden det pakkes.


Da sphagnum komprimeres og pakkes i sække på 40 x 40 x 80 cm (eller 128 liter), fylder en pakke grov sphagnum efter udpakning 200-220 liter. Der skal altså bruges 4-5 pakker til en kubikmeter sphagnum i surbundsbedet.

KLYNER

Freerslev Rhododendron anvender primært klyner til opbygning af rhododendronbede. Det er et stort arbejde at grave huller til nye rhododendron og derefter køre jorden væk.Ved anvendelse af forhøjede bede eventuelt direkte oven på græsplænen er arbejdet minimalt, og samtidig sikres det nødvendige dræn, da rhododendron ikke kan tåle at stå med rødderne i vand i længere tid.


Såfremt der er risiko for indtrængning af rødder fra omkringstående træer, lægges der i bunden en dug af


geotekstil, inden der udlægges sphagnum i 25-30 cm dybde.


Klyner består af ren hvidmosetørv opgravet som blokke.

Klyner er meget anvendelige byggeklodser som nemt saves og tilpasses med en gammel fukssvans (er lettest at save i, når de er lidt fugtige).

Klyner leveres i størrelsesorden 45 x 45 x 25 cm (+/- 3 cm).